Deelnemersinformatie
Alle deelnemers aan de Airborne Freedom Trail 2018 krijgen uiterlijk een week voor het evenement alle relevante informatie toegestuurd per e-mail. Het gaat daarbij dan om onder meer de routes, ophalen startnummers op Papendal, bustijden, verzorgingsposten, kleedkamers en douches, parkeren op Papendal etc. En natuurlijk vooral over de achtergrond van deze uniek trail!

Deelnemerslimiet bereikt
Op zondag 4 maart 2018 hebben wij de deelnemerslimiet bereikt voor de Airborne Freedom Trail 2018. Daarna hebben we tot en met vrijdag 13 april 2018 gewerkt met een wachtlijst voor alle afstanden. De organisatie heeft medio april besloten om een klein aantal extra startplaatsen beschikbaar te stellen aan de mensen op de wachtlijst voor de 28 en 44km. Deze mensen zijn per e-mail geïnformeerd.

Airborne Freedom Trail
Na de prachtige piloteditie van 2017 slaan de Stichting Bridge to Bridge en MudSweatTrails wederom de handen in elkaar en organiseren de Airborne Freedom Trail 2018! Dit jaar een open inschrijving op drie afstanden. Een unieke tocht die in het teken staat van herdenken, beleven en het leveren van een sportieve prestatie. Loop over de paden die de geallieerden tijdens operatie Market Garden hebben bewandeld. Kom meer over de geschiedenis te weten en bezoek historische locaties. Geniet van het mooie landschap die deze regio te bieden heeft. Verplaats je vanaf de Ginkelseheide of vanaf Papendal naar het ultieme doel; de John Frost brug in Arnhem.

Inschrijving open vanaf 1 februari 9:00uur.

Afstanden:
44KM (start Ginkelseheide) – start om 13:00 uur.
28KM (start Papendal) – start om 14:30 uur.
18KM (start Papendal) – start om 15:00 uur.

Alle afstanden finishen bij de John Frost brug te Arnhem. De uiterste finishtijd voor alle afstanden is 19:00uur.
Verzamelpunt voor alle lopers is Nationaal Sportcentrum Papendal. De organisatie vervoert de deelnemers aan de 44km naar de start op de Ginkelseheide.

Wat is het?
De Airborne Freedom Trail is een prestatietocht met een historische lading. Een moderne manier van herinneren. We lopen op zoveel mogelijk onverharde paden vanaf een ‘droppingszone’ naar het centrum van Arnhem. Je loopt daarbij over historische grond. Op veel plekken waar je loopt is geschiedenis geschreven. Je streeft een doel na (het behalen van de brug), je treedt in de voetsporen van de mannen die soms het hoogste offer hebben moeten leveren voor onze vrijheid.

Run to Remember Freedom!

Waarom dit gebied en trail? Korte blik op operatie Market Garden

Na de invasie in Normandië in juni 1944 willen de geallieerden doorpakken en Europa bevrijden van de verschrikking die de Nazi’s de afgelopen oorlogsjaren hebben uitgevoerd. Een ambitieus plan wordt bedacht, Operation Market Garden.

Operatie Market Garden (de grootste Airborne operatie in de geschiedenis) is uitgevoerd door drie Airborne divisies. Een complexe operatie waarbij de luchtlandingstroepen een aantal cruciale bruggen moesten veroveren ver achter de linies. De grondtroepen zouden zo in één keer kunnen doorstoten vanuit België tot aan het IJsselmeer. De geallieerden hadden zoals doel om snel een einde te maken aan de Tweede Wereld Oorlog. Om dit te bewerkstelligen kreeg de 1st British Airborne Division de opdracht om de verkeersbrug in Arnhem te veroveren. De meest noordelijke brug die veilig gesteld moest worden.

Helaas heeft slechts een klein gedeelte van de divisie de brug daadwerkelijk gehaald. Velen van hen zijn gesneuveld tijdens hevige gevechten met Duitse (SS) eenheden. De licht gepakte en bewapende luchtlandingstroepen hebben negen dagen brute gevechten geleverd maar het mocht niet baten. De brug bij Arnhem bleek een brug te ver.

Voorafgaand en tijdens de trail ontvang je meer informatie over wat er heeft plaatsgevonden op de plekken waar je loopt.

Kan ik mee doen?
Je kan je vanaf 1 februari 2018 9:00 uur inschrijven.  Wees er snel bij, het aantal startplekken is gelimiteerd per afstand.

Waar moet ik aandenken?

Het is een A- naar B trail. Mocht je gebruik willen maken van een bus shuttle terug van Arnhem naar Papendal vergeet dit dan niet aan te vinken in de inschrijfmodule. We gaan er anders van uit dat je met vrienden, familie of op eigen gelegenheid terugkomt naar Papendal of daar niet meer heen hoeft.

Hotelsuggesties
We hebben twee hotelsuggesties:

  • Hotel Papendal ligt op het nationaal trainingscentrum voor Olympische atleten. Papendal is ook de startlocatie van de FreedomTrail. Je kunt een bustransfer vanaf de finish terug naar Papendal boeken bij je inschrijving. Boek je kamer in Hotel Papendal via deze link.
  • Hotel Holiday Inn in het centrum van Arnhem, dichtbij de finish van de FreedomTrail . Als je dit hotel kiest, dien je alleen je transport naar de start op Papendal te regelen.. Gebruik deze link om Hotel Holiday Inn te boeken.