Video's

De verhalen van de Bridge to Bridge

Run to remember freedom

Video's

Het verhaal van Frank Futselaar

Hardloper Frank Futselaar is ambassadeur van de Bridge to Bridge. In deze video vertelt hij over zijn speciale band met de Bridge to Bridge:

"De Bridge to Bridge is heel speciaal omdat we de Slag om Arnhem herdenken. De link met de geschiedenis is heel belangrijk. We mogen dat nooit vergeten. En mijn moeder heeft daar ook bij geholpen, door mee te spelen in de film 'A bridge too far'. Helaas is mijn moeder vroeg overleden en dat is één van de weinige beelden die ik heb van mij moeder. Doordat zij ook de Slag heeft herdacht op haar manier en ik het op mijn manier kan doen, voel ik me ook wel dichter bij haar en herdenk ik de geschiedenis. Dat is wel speciaal voor mij. Mijn mooiste Bridge to Bridge herinnering is misschien wel mijn allereerste. Daar is natuurlijk de binding ontstaan. Dat ik als 11-jarig jongetje meedeed met de KidsRun. En ik bij de start viel, in mijn Barcelona-shirtje, voetbal-tenuetje, maar ik werd toen nog tweede. Dat maakte me wel heel trots en daar was ik heel erg blij om. Die ervaring, dat blijft me nog steeds wel bij."

Het verhaal van handbiker Lorenz Groters

Handbiker Lorenz Groters stond tijdens de Rabo Bridge to Bridge editie van 2019 voor de tweede keer aan de start van de 10 km voor wheelers en handbikers. Hij vertelt over zijn speciale verbintenis met het Arnhemse hardloopevenement:

"Ik sport veel en was fervent zaalvoetballer. Daar ging het eigenlijk helemaal mis. Pats, in mijn linkerbeen. En achterafbleek  mijn achillespees gescheurd te zijn. Ik heb mijn hele periode van gips en revalideren heel veel op die handbike gedaan. En ja, zo ben ik met handbiken begonnen. Mijn ouders hebben de oorlog meegemaakt. Ik ken hun verhalen van vroeger. Van mijn moeder, maar vooral van mijn vader. Die heeft in mijn beleving hele stevige dingen meegemaakt in Deventer. Ik merk nu hij ouder wordt dat die dingen weer naar boven komen. En je kunt gewoon aan hem merken dat dat impact heeft gehad op zijn hele leven. Ik vind het echt heel erg goed om in ieder geval met zo'n hardloopwedstrijd met elkaar stil te staan bij wat er gebeurd is, en dat je ook met elkaar afspreekt dat dat nooit meer mag gebeuren."

Het verhaal van John Oosterom Wichers

Hardloper John Oosterom Wichers stond tijdens de Rabo Bridge to Bridge 2019 aan de start van maar liefst twee afstanden: de Infocaster 10 Engelse mijl én de Van Wijnen 5 kilometer. Hij vertelt waarom het trotseren van de John Frostbrug veel voor hem betekent:

"Ik loop mee met de Bridge to Bridge om te herdenken dat de familie van mijn vader, inclusief mijn vader, van hieruit weg moesten omdat er toen veel gevochten werd. Als ik over de brug loop krijg ik het gevoel van: hier is iets gebeurd. Iets wat ons leven veranderd heeft. Niet alleen die van mij, van mijn ouders, of van tientallen andere mensen, maar eigenlijk voor de hele wereld. En om daar deel van uit te maken, van wat er toen is gebeurd, loop ik over die brug om de Bridge to Bridge te herdenken en de omgeving in mij op te nemen, van: hier is het allemaal gebeurd. En daar wil ik getuige van zijn."

Het verhaal van Engelsman Brian Sullivan